zaterdag 24 oktober 2015

Expeditie Sababank: het verhaal achter de foto's

Donderdag 22 oktober
Door: David Stevens

Ik ben David Stevens, huisarts in Voorburg en onderwaterfotograaf. Na 1 jaar biologie ben ik geneeskunde gaan doen. Biologie is echter wel altijd een passie gebleven. Boven water ben ik excursies blijven doen met oud studiegenoten en onderwater ben ik actief gebleven bij de Leidse studentenduikvereniging. De nadruk ligt bij deze vereniging op mariene biologie. Na 10 jaar duikervaring kreeg ik de behoefte de levende wereld onderwater vast te gaan leggen. Mijn passie onderwaterfotografie was geboren.

Het is begin juni 2015 toen ik van Ingvild Harkes de vraag kreeg om als onderwaterfotograaf mee te gaan op expeditie naar Sababank. Ingvild is bij het Wereldnatuurfonds (WNF) manager van het Kusten- en Oceanenprogramma in Caribisch Nederland. WNF is medefinancierder van deze expeditie. Mijn rol als onderwaterfotograaf is zo veel mogelijk van het onderzoek vastleggen in een beeld-verhaal. Met als extra opdracht ook foto's te maken die het grote publiek aanspreken. Dit is een aardige klus aangezien het onderzoek erg specialistisch is.

We komen aan en het is al meteen duidelijk dat ik niet de enige ben met een camera. Het zag er indrukwekkend uit. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik me even afvroeg waarom ik was meegegaan, want ik was niet de enige fotograaf. Maar al snel realiseerde ik me dat Ingvild en ik de enigen aan boord zouden zijn die alle teams aan het werk zouden zien. Daar waar iedereen in zijn eigen onderzoek bezig is bewegen wij ons vrij tussen alle teams en krijgen alles te zien. Een heerlijke ervaringsrijkdom en ik voel me dan ook bevoorrecht dat ik dit allemaal mag vastleggen.

Er zijn meerdere teams aan boord:
  • Team vissen: Tadzio Bervoets, Steve Piontek, Ingrid van Beek, met hulp van de crewleden Brett en Polly
  • Team koralen en sponzen (benthos): Franck Mazeas, Jean-Philippe MarĂ©chal, Ewan TrĂ©garrot, Erik Meesters, Lisa Becking, Oscar Bos.
  • Team NIOZ: Fleur van Duyl, Steven van Heuven, Xuewu Liu, Didier de Bakker, Alice Webb.
We doen in de 6 dagen 11 duikstekken aan. Om ervoor te zorgen dat de verschillende duikers geen last van elkaar hebben worden de teams verdeeld in 2 groepen. Als het vissenteam zijn werk heeft gedaan op een duikstek gaan de andere teams op dezelfde lokatie hun gegevens verzamelen. Ik begeef me afwisselend tussen groep 1 en 2 om alles te kunnen vastleggen.


Er volgden veel interessante gesprekken met de verschillende onderzoekers. Allen even aardig en even gemotiveerd om mij uit te leggen waarom ze bepaalde gegevens gingen verzamelen. Ik kreeg een kijkje in de keuken maar ik leerde ook meteen de teamleden kennen.

Het fotograferen en de gesprekken hebben me veel gebracht. Het was een rijke en leerzame ervaring waarbij ik op een nieuwe manier beeldmateriaal kon verzamelen.

Bedankt allemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten